Platformy:

Jesteś na SwiatGry.pl» Recenzje» PC» Tomb Raider

Informacje

  • Autor: Nakata
  • Dodano: 13 marzec 2013 12:23
  • Czytano: 3,234 razy



Najnowsze recenzje

Najczęściej czytane recenzje

Recenzja gry Tomb Raider (PC)

Okładka gry Tomb Raider
  • Producent: Crystal Dynamics
  • Wydawca: Square-Enix / Eidos
  • Dystrybutor PL: Cenega Poland
  • Gatunek: akcji, przygodowe
  • Premiera: 5 marzec 2013 r.
  • Premiera PL: 5 marzec 2013 r.
  • Tryb gry: single / multiplayer
  • Język: Polski / Angielski
  • Nośnik: DVD
  • Cena: 139.90 zł
  • Nasza ocena

    9.5

  • Twoja ocena

    9 / 10

    Średnia: 9 / Głosów: 16

  • Cechy gry PEGI 18

    PEGI 18
    Gra tylko dla dorosłych

    Przemoc

    Przemoc
    Gra zawiera elementy przemocy.

Wymagania: System operacyjny Windows XP/Vista/7, procesor Core 2 Duo 2.0 GHz, 1 GB (XP) / 2 GB (Vista/7) RAM, karta grafiki: GeForce 8800

Ostatnie odsłony serii Tomb Raider (Legend, Underworld, Anniversary) były całkiem fajne i choć wydawać się mogło, że produkcje z Larą Croft w roli głównej odbiły się od dna, to jednak widać było, iż twórcom braknie pomysłów i świeżych rozwiązań. Chyba nikogo nie zdziwiła więc decyzja o restarcie cyklu i stworzeniu zupełnie innej pani archeolog. Informacje przekazane przez autorów ze studia Crystal Dynamics brzmiały bardzo intrygująco, gracze byli podekscytowani, a sama produkcja została okrzyknięta jedną z pretendentek do tytułu najlepszej gry roku 2013. Czy te wszystkie zachwyty mają odzwierciedlenie w rzeczywistości?

Mayday

Nasza przygoda rozpoczyna się od katastrofy statku Endurance, jakim podróżowała bohaterka. Łódź rozbija się u brzegów wyspy leżącej w pobliżu Japonii. Wysepka znajduje się w obszarze Smoczego Trójkąta, czyli odpowiednika Trójkąta Bermudzkiego. W miejscu tym stale dochodzi do niewyjaśnionych wypadków, a do tego sama aura również jest mocno niesprzyjająca. Oczywiście Lara nie jest sama, wśród rozbitków znajduje się kilka osób, ewidentnie dobranych według schematu filmowego. Niestety dziewczyna zostaje odłączona od pozostałych członków ekspedycji i w królestwie Yamatai musi radzić sobie sama. Na dodatek okazuje się, iż wyspa nie jest bezludna, a mieszkający tam ludzie nie mają zamiaru ugościć przybyszów.

Welcome to the Jungle!



Chociaż nowa odsłona Tomb Raidera porównywana była do dzieła studia Naughty Dog - serii Uncharted - i może faktycznie coś w tym jest, to jednak nie do końca. Nie brakuje tu wartkiej akcji i rozwiązywania zagadek, ale twórcy postawili na większą otwartość świata, co nie oznacza, że mamy do czynienia z sandboksem. Poruszanie się po wyspie może odbywać się w dwojaki sposób: pieszo bądź z wykorzystaniem znalezionych obozów. Drugi rodzaj jest znacznie szybszy i idealnie sprawdzi się dla graczy chcących odnaleźć wszystkie ukryte skarby. A muszę przyznać, iż tego typu „znajdziek” nie brakuje. Są to różnego rodzaju zadania specjalne, listy, relikty i tym podobne.

Po nitce

W przypadku nowych przygód Lary Croft nie ma także mowy o swobodnej, niczym nie skrępowanej akcji. Przez prawie cały czas jesteśmy prowadzeni za rączkę i tylko w kilku przypadkach mamy możliwość podjąć samodzielną decyzję. Wiąże się ona ze sposobem eliminacji wrogów, tylko od nas zależy, czy wolimy ciche zabijanie i możliwie częste omijanie przeciwników, czy też bezpośrednią walkę, która przy znacznie większej liczebności oponentów wcale nie musi okazać się sukcesem. Dlatego bardzo ważne okażą się umiejętności skrytobójcy. Chcąc wyeliminować nieprzyjaciela, nie wzbudzając przy tym alarmu, możemy wykorzystać łuk lub czekan. Znacznie bardziej efektowne i efektywne jest strzelanie zapalonymi strzałami w beczki pełne paliwa.

Ognia!



Gracze lubujący się w skrytobójstwie będą mieli pełne ręce roboty, gdyż w większości przypadków ciche zabijanie okazuje się nie tyle jedynym, co wskazanym przez twórców z Crystal Dynamics sposobem. Gdy nasza bohaterka znajdzie się w bezpośrednim pobliżu przeciwnika, a on mógłby ją usłyszeć, automatycznie zmienia sylwetkę na pochyloną, a sposób chodzenia staje się wolniejszy.

Nieopierzona archeolog

Jak pewnie każdy się domyśla, panna Croft zmieniła się nie do poznania. Nie jest już superbohaterką, której kule się nie imają, a żadna przeszkoda nie jest dla niej wyzwaniem. Teraz to kobieta z krwi i kości, zlękniona i zraniona, przeżywająca na wyspie szkołę survivalu. Wraz z postępami Lara nabiera doświadczenia i nie jest to wyłącznie przenośnia. Za każdego wyeliminowanego wroga, znaleziony przedmiot, rozwiązaną zagadkę, upolowane zwierzę czy znalezioną świątynię zdobywamy punkty, które będziemy mogli przydzielić do trzech kategorii. Od graczy zależy, w jakim kierunku chcą rozwijać kierowaną przez nich postać; możemy zwiększać zdolności łowieckie, bojowe lub przetrwania. Dodatkowo młoda pani archeolog umiejętnie modyfikuje znalezione rzeczy, aby stały się bardziej przydatne do zabijania przeciwników.

Niewiele ci mogę dać, bo sam niewiele mam...



W nowym Tomb Raiderze mamy możliwość ulepszać nasz ekwipunek, ale do tego potrzebne są nam określone ilości surowców. Materiały te znajdziemy w trakcie przygody, dlatego w miarę postępu w rozgrywce panna Croft stanie się bardziej skuteczna w eliminowaniu oponentów. Takie rozwiązanie nie tylko uatrakcyjnia grę, ale przede wszystkim ją wydłuża. Aby uzyskać szansę usprawnienia naszego osprzętu, musimy niekiedy sporo się nagłowić, w jaki sposób dotrzemy do surowca.

Instynkt przetrwania

Chowając się za murkiem możemy spokojnie przyjrzeć się okolicy i zaplanować przyszłą akcję. Jednak oprócz umiejętności zręcznościowych Lary Croft, równie pomocny okazuje się instynkt przetrwania. Gdy z niego skorzystamy, całość robi się szara, a podkreślone zostają tylko te elementy otoczenia, z którymi wiążę się interakcja. Mogą być to przeciwnicy, zwierzęta lub część środowiska związana z zagadką logiczną. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jakim poziomie rozwinięty mamy instynkt, czyli ile punktów doświadczenia przyznaliśmy kategorii „zdolności przetrwania”. Opcja ta z pewnością przyda się dla nowicjuszy, którzy nie będą radzić sobie z łamigłówkami i wrogami. Jednak dla ekspertów w tym gatunku może okazać się zbyt oczywistym wskazaniem rozwiązania, pozbawiającym smaczku i wyzwania.

Co się gapisz?!



W grze pojawia się kilka nieścisłości, które nie do końca odpowiadają obrazowi nowej Lary. Mianowicie chodzi mi o sytuacje, w jakich nasza bohaterka wykazuje się zdolnościami komandosa. W końcu panna Croft dopiero nabiera wprawy, a tu pojawiają się momenty, jak choćby zabliźnianie rany rozgrzanym ostrzem, świadczące o jej dużym doświadczeniu w tego typu okolicznościach. Całe szczęście jest to nieliczny wyjątek niemający większego wpływu na ocenę całości. Wszystko idealnie się zgrywa, grafika, muzyka, dubbing, przerywniki filmowe, po prostu miodzio. Tomb Raider nie tylko prezentuje się świetnie pod względem oprawy graficznej, ale chodzi z dużą płynnością, nawet na trochę słabszych pecetach. Lokacje wyglądają nieziemsko i są mocno zróżnicowane, co podkreśla nie tylko grafika, ale przede wszystkim muzyka i dźwięki otoczenia. Programiści dołożyli wszelkich starań, aby odwiedzane przez nas miejsca przypominały rzeczywistą dżunglę, świątynię czy jaskinię. Do tego produkcja jest niesamowicie wciągająca, w ogóle nie chce się odchodzić od monitora, cały czas pragnie się więcej i więcej. Good job.

Z czasem Lara przestaje być bezbronna!



Żeby nie było aż tak miło, to wspomnę o nienajlepszym multiplayerze. Widać, iż ten element gry potrzebował więcej uwagi twórców i nie jest do końca dopracowany. Brak tu przede wszystkim nowatorskich rozwiązań, a sama strona techniczna pozostawia wiele do życzenia. Zarówno ilość trybów gry wieloosobowej, jak i ich rodzaje, odbiegają od dzisiejszych standardów. Mamy tu typowy deathmatch, team deathmatch i odmianę capture the flag. Nie wszystko jest jednak złe, mapy są całkiem fajnie zaprojektowane i dostarczają sporo zręcznościowej zabawy. Niestety multiplayer nie wypada zbytnio atrakcyjnie w porównaniu z trybem dla jednego gracza i nie sądzę, aby komuś przypadł do gustu.

Dla niektórych problemem może okazać się też spora brutalność. Tutaj za każdy nasz błąd słono zapłacimy, niekiedy zranieniem, ale także i śmiercią. Nie brakuje również krwawych i bestialskich scen, jakie nie wszystkim się spodobają. Producenci nie chcieli zrobić z tej opowieści cukierkowej przygody, do których przyzwyczaiła nas seria. W zamian za to otrzymujemy dojrzałą i realistyczną produkcję, bez ogródek prezentującą nasz bezwzględny świat.

Może byś nie mlaskał?!



Kończąc recenzję pozwolę sobie odpowiedzieć na wcześniej postawione pytanie - Czy te wszystkie zachwyty mają odzwierciedlenie w rzeczywistości? W 100% mają, a decyzja Crystal Dynamics o restarcie cyklu była trafiona w dziesiątkę. Nowy Tomb Raider jest po prostu świetny, nie brakuje w nim efektownych akcji, skradania się i kombinowania, zagadek środowiskowych, emocjonującej fabuły, stojącej na wysokim poziomie oprawy audiowizualnej, wciągającej rozgrywki i wielu innych elementów, które nadają grze i Larze Croft niezwykłego charakteru. Fani serii Uncharted po prostu muszą zagrać w nowe przygody pani archeolog. Jeśli jeszcze tego nie przeżyłeś, to spróbuj!
  • Grafika: 10 / 10
  • Dźwięk: 10 / 10
  • Grywalność: 9 / 10
  • Żywotność: 9 / 10
  • Nowatorstwo: 9 / 10
  • Fabuła: 10 / 10
  • Czas gry: 15h

Najważniejsze cechy: +Fabuła +Grafika +Walka +Dźwięk +Lokacje +Zagadki -Multiplayer -Podpowiedzi

Plusy

  • Wciągająca fabuła
  • Elementy skradankowe
  • Duża swoboda w taktyce walki
  • Świetne zaprojektowane lokacje
  • Cudna oprawa audiowizualna
  • Długość rozgrywki
  • Niezwykła przemiana Lary
  • Całe mnóstwo zagadek i „znajdziek”
  • Animacje i filmowe przerywniki
  • Udany restart cyklu

Minusy

  • Niedopracowany multiplayer
  • Dla niektórych może być zbyt brutalna
  • Zbyt oczywiste podpowiedzi
Avatar użytkownika Nakata
Nakata mówi:

Restart serii Tomb Raider to najlepsze, co mogło przytrafić się fanom przygodowych gier akcji. Lara Croft w nowej odsłonie jest świetna, prawie wszystko stanowi o sile tego tytułu. Jedynymi mankamentami są mało dopracowany tryb wieloosobowy oraz zbyt oczywiste podpowiedzi. Wpadki te jednak w żaden sposób nie przysłaniają ogromnego sukcesu Crystal Dynamics. Jeśli lubiłeś Larę Croft, to nową z pewnością pokochasz! "Bede grał w gre - Tomb Raider!"

Komentarze (12)

  • Brak avatara
    #1 | MaciejJB mówi:06 luty 2014

    miłe zaskoczenie przeżyłem z tą historią Smile

  • Avatar użytkownika jokerek01
    #2 | jokerek01 mówi:15 czerwiec 2013

    No cóż.. fajne połączenie gry akcji z przygodówką, gra godna kontynuowania serii o Larze

  • Avatar użytkownika bart0ssy
    #3 | bart0ssy mówi:30 marzec 2013

    Nie ma gier idealnych i nawet w grach, które dostają 10/10 zawsze znajdą się jakieś niedociągnięcia. Jeśli chodzi o Tomb Raidera to widzę, że mamy podobne zdanie - dla mnie jest to gra na 8, maksymalnie 8.5. Nie zmienia to jednak faktu, że komuś może podobać się bardziej i dla mnie ocena 9.5 jest całkowicie akceptowalna.

  • Brak avatara
    #4 | kino mówi:20 marzec 2013

    @ bart0ssy - 9.5 to gra praktycznie idealna, innowacyjna i bezbłędna. Nowy Tomb Raider taki nie jest. Skopiowano tu wiele pomysłów i tytuł pod żadnym wypadkiem nie wprowadza niczego, czego nie widzieli byśmy już wcześniej. Oczekiwałem bardzo dobrej gry akcji i taką dostałem. Ale niczym więcej ten tytuł nie jest.

  • Avatar użytkownika greeviper
    #5 | greeviper mówi:19 marzec 2013

    ja gram i super

  • Avatar użytkownika bart0ssy
    #6 | bart0ssy mówi:17 marzec 2013

    9.5 przesadzona? Powiedziałbym, że to zależy od gustu i oczekiwań.

  • Brak avatara
    #7 | kino mówi:14 marzec 2013

    Gra jest bardzo dobra, ale 9.5 to dla mnie ocena stanowczo przesadzona. Za dużo tu strzelania, a przeciwnicy to idioci. Widać, że gra jest stworzona zgodnie z dzisiejszymi trendami - kupa akcji, masa wybuchów i jeden terminator, niszczący wszystko dookoła. Żeby nie było - gra mi się podobała i w kategorii "tytuł akcji" daje jej 8/10, ale poza tym nie ma tu niczego, co prowadziłoby mnie do zachwytów.

  • Avatar użytkownika LordTyrranoos
    #8 | LordTyrranoos mówi:14 marzec 2013

    Dotychczas Tomb Raidery w ogóle mnie nie interesowały, ale ten reboot wydaje się naprawdę smakowitym kąskiem - niewątpliwie chapnę go na X360 Pfft

  • Avatar użytkownika Sofia19
    #9 | Sofia19 mówi:14 marzec 2013

    Mnie również gra urzekła, jak dla mnie najlepsza gra przygodowa ostatnich paru lat Smile

  • Avatar użytkownika JackReno
    #10 | JackReno mówi:13 marzec 2013

    Przereklamowany? Gra jest fenomenalna. Kampania marketingowa idzie w parze z jakością produkcji. Ode mnie również 9.5.